środa, 10 września 2014

MOCNO KOKOSOWE CIASTO CUKINIOWE

Ciasto powstało w trakcie jego robienia- po prostu wrzucałam do miski kolejne składniki, myśląc co z tego wyjdzie...i wyszło kokosowo-kokosowe, wilgotne, ciężkie ciasto-krajanka :D Bardzo dobre na ciepło, ale siostra stwierdziła, że na drugi dzień zdecydowanie zyskuje na smaku :)





Potrzebne będą:
* 1 szklanka mąki gryczanej
* 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
* 1/2 szklanki mąki jaglanej (uprażona i zmielona kasza jaglana)
* 1 szklanka wiórków kokosowych
* ok. 1/2 puszki mleka kokosowego (lub więcej, jeśli masa jest za gęsta)
* 2-3 łyżki oleju kokosowego
* 2 garści daktyli
* 1 garść rodzynek
*  łyżeczka karobu
* 1 cukinia
* 1 gruszka
* 5-7 łyżek syropu z agawy
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli

1. Daktyle zalewamy wrzątkiem na 15-20 min. (można razem z rodzynkami). Potem kroimy je na mniejsze kawałki.
2. Piekarnik nastawiamy na 180-190 stopni.
3. Do dużej miski wsypujemy mąki, wiórki, daktyle, rodzynki, karob, proszek, sól i mieszamy.
4. Cukinię i gruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. 
5. Do sypkich produktów dodajemy cukinię z gruszką, syrop z agawy, olej kokosowy i mleczko- dokładnie mieszamy.

!UWAGA!
Jeśli nie posiadamy sylikonowych lub teflonowych foremek (średnia keksówka) to formę należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz