Sezon na grzyby trwa w najlepsze, więc dzisiaj propozycja na danie właśnie z nimi w roli głównej ;)
* 1-1,5 szklanki kaszy jaglanej
* 3 szklanki pokrojonych na drobno podgrzybków
* 1/2 dużej cebuli
* ok. 5 cm kawałek białej części pora
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa
* olej (użyłam kokosowego)
* 3-4 szklanki wody (w jednej rozpuszczamy pół łyżeczki kozieradki)
1. Cebulę kroimy w kostkę, pora w półksiężyce.
2. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy cebulę z porem i lekko podsmażamy na małym ogniu.
3. Po 3-4 min. dodajemy grzyby i dusimy aż się skurczą i puszczą dużo soku.
4. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy opłukaną i sparzoną kaszę jaglaną i sól. Trzymamy pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę (na małym ogniu) i dolewamy pozostałe 1-2 szklanki wody (w razie potrzeby można dolać więcej).
5. Pod koniec doprawiamy mocno pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz