* 2/3 szklanki płatków owsianych (opcjonalnie można również dodać 1/4 szklanki płatków quinoa)
* garstka pestek z dyni/słonecznika
* łyżka (niepełna) oleju rzepakowego/kokosowego
* 1 spore jabłko
* cynamon (ok. 1/2 łyżeczki lub więcej)
Rozgrzać patelnie i wrzucić płatki owsiane. Podgrzewać aż zaczną leciutko brązowieć (i pachnieć). Dodać pestki dyni/słonecznik, odczekać aż napęcznieją, po czym wlać łyżkę oleju i dokładnie wymieszać. W tym czasie można już zetrzeć jabłko na grubych oczkach i wymieszać w miseczce z cynamonem lub odczekać 2 min. wyłączyć gaz i dopiero zająć się jabłkiem. Jabłko lekko ugnieść w miseczce wyrównując powierzchnie, na to nasypać gorące płatki i gotowe!
Pycha...robie codziennie :)
OdpowiedzUsuń