niedziela, 24 listopada 2013

Coś zdrowego, pysznego i...śniadaniowego.

''Śniadaniowa szarlotka'' (tak nazwałam to danie :) ) może nie jest najszybszym sposobem na przyrządzenie śniadania, ale jej smak wszystko rekompensuje. Oczywiście, jeśli ktoś rano cierpi na chroniczny brak czasu to może wykorzystać tę potrawę jako deser.




* 2/3 szklanki płatków owsianych (opcjonalnie można również dodać 1/4 szklanki płatków quinoa)
* garstka pestek z dyni/słonecznika
* łyżka (niepełna) oleju rzepakowego/kokosowego
* 1 spore jabłko
* cynamon (ok. 1/2 łyżeczki lub więcej)

Rozgrzać patelnie i wrzucić płatki owsiane. Podgrzewać aż zaczną leciutko brązowieć (i pachnieć). Dodać pestki dyni/słonecznik, odczekać aż napęcznieją, po czym wlać łyżkę oleju i dokładnie wymieszać. W tym czasie można już zetrzeć jabłko na grubych oczkach i wymieszać w miseczce z cynamonem lub odczekać 2 min. wyłączyć gaz i dopiero zająć się jabłkiem. Jabłko lekko ugnieść w miseczce wyrównując powierzchnie, na to nasypać gorące płatki i gotowe!

1 komentarz: