* 1/3 szklanki oleju kokosowego (w temp. pokojowej)
* 1/3-1/2 szklanki cukru trzcinowego
* 2 łyżeczki siemienia lnianego
* 1/3 szklanki mleka roślinnego
* 1 szklanka mąki owsianej **
* 1 łyżka mąki z ciecierzycy
* 1 łyżeczka cukru z wanilią/ekstraktu waniliowego
* szczypta soli
* 1/2 łyżeczki sody + 1 łyża octu/ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
* 1/3 szklanki wiórków kokosowych
* 1/2 szklanki płatków owsianych **
* 2 duże czubate łyżki kakao
** Jeśli chcemy aby ciasta były bezglutenowe musimy użyć owsa certyfikowanego
Olej kokosowy utrzeć z cukrem i zmielonym siemieniem. Dolać mleko i zamieszać łyżką (mikserem nie polecam, bo bardzo chlapie).
W osobnej misce przesiać mąkę z sodą/proszkiem, solą, cukrem z wanilią i kakao. Połączyć z płynnymi składnikami i dobrze wymieszać łyżką. Wyjdzie bardzo gęsta masa. Następnie wsypać płatki owsiane i wiórki kokosowe (i dodać ocet jeśli używa się sody) i ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 10 min.
Lepić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego po czym spłaszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Grubość ciasteczek zależy od upodobań.
Piec 20 min (po wyłączeniu piekarnika można jeszcze na chwilę zostawić je w środku) w temp. 180 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz