czwartek, 2 października 2014

TARTA JABŁKOWA O SMAKU...PIZZY!

Myśląc jakie zaskakującą potrawę można stworzyć z jabłek na konkurs, wpadłam na pomysł zrobienia tarty z jabłkami...ale nie na słodko ;) Na słono! I tak oto powstało ''ciasto jabłkowe'' smakujące jak pizza :D

CIASTO * 4 łyżki mąki gryczanej * 210 ryżowej * 190 kukurydzianej * 3-4 skrobi * 1 łyżeczka soli himalajskiej * 190 g oleju * 5-6 łyżek wody * duża szczypta kuminu * łyżeczka tymianku * duża szczypta rozmarynu * trochę pieprzu
FARSZ * 3 duże jabłka * 7 pieczarek * 1/3 pora * 1 spora cebula * 3/4 puszki pomidorów * ząbek czosnku * pieprz, sól, ocet jabłkowy, bazylia * olej
1. Piekarnik nastawić na 200 stopni. 2. Do dużej miski wsypać mąki, skrobię, sól i przyprawy. Do oleju dodać gorącą wodę, wymieszać i wlać do suchych składników. Wymieszać aż się połączą (ciasto będzie się kruszyć). 3. Posmarować lekko olejem formę do tarty. Posypywać grubo ciastem i ugniatać rękami wypełniając całą tartę (zostawić trochę ciasta na kruszonkę). Ponakłuwać widelcem i podpiekać 10-15 min. 4. Cebulę, pora i pieczarki pokroić. Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach.0 5. Rozgrzać garnek, dać olej kokosowy (łyżka), wrzucić cebulę z porem i ok 5 min. podsmażać. Dodać pieczarki i smażyć aż się skurczą lekko i przyciemnią. 6. Wlać pomidory i pod przykryciem wszystko dusić ok. 7-8 min. Posolić, popieprzyć, dodać 1/2 łyżeczki octu jabłkowego, bazylię i jabłka. Dusić aż lekko zmiękną. 7. Z farszu odlać sok (ale odrobinę zostawić, żeby nie był suchy). Wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika na 190 stopni do zarumienienia góry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz