Myśląc jakie zaskakującą potrawę można stworzyć z jabłek na konkurs, wpadłam na pomysł zrobienia tarty z jabłkami...ale nie na słodko ;) Na słono! I tak oto powstało ''ciasto jabłkowe'' smakujące jak pizza :D
FARSZ
* 3 duże jabłka
* 7 pieczarek
* 1/3 pora
* 1 spora cebula
* 3/4 puszki pomidorów
* ząbek czosnku
* pieprz, sól, ocet jabłkowy, bazylia
* olej
1. Piekarnik nastawić na 200 stopni.
2. Do dużej miski wsypać mąki, skrobię, sól i przyprawy. Do oleju dodać gorącą wodę, wymieszać i wlać do suchych składników. Wymieszać aż się połączą (ciasto będzie się kruszyć).
3. Posmarować lekko olejem formę do tarty. Posypywać grubo ciastem i ugniatać rękami wypełniając całą tartę (zostawić trochę ciasta na kruszonkę). Ponakłuwać widelcem i podpiekać 10-15 min.
4. Cebulę, pora i pieczarki pokroić. Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach.0
5. Rozgrzać garnek, dać olej kokosowy (łyżka), wrzucić cebulę z porem i ok 5 min. podsmażać. Dodać pieczarki i smażyć aż się skurczą lekko i przyciemnią.
6. Wlać pomidory i pod przykryciem wszystko dusić ok. 7-8 min. Posolić, popieprzyć, dodać 1/2 łyżeczki octu jabłkowego, bazylię i jabłka. Dusić aż lekko zmiękną.
7. Z farszu odlać sok (ale odrobinę zostawić, żeby nie był suchy). Wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika na 190 stopni do zarumienienia góry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz