* 1 mały brokuł
* 10-13 brukselek
* 2/3 szklanki kaszy jaglanej
* 1 duży ząbek czosnku
* mleko gryczane (użyłam domowego :) Można zmienić je na mleko ryżowe lub słonecznikowe)
* przyprawa ''do rosołu'' (ja posiadam z firmy ''Dary Natury''- to po prostu suszone warzywa )
* sól, pieprz, kurkuma
1. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko dodając do wody przyprawę ''do rosołu''- ok. 1 łyżeczki.
2. Brokuła i brukselkę gotujemy na parze (brokuł może być lekko twardawy, trzeba go wyjąć szybciej niż brukselkę)
3. Do pojemnika wrzucamy pół lub więcej brokuła, wlewamy mleko (ilość zależy od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję), dodajemy czosnek, szczyptę soli, pieprz i odrobinę kurkumy. Blendujemy.
Sos wychodzi dość mocno czosnkowy, ''ostry''- jeśli ktoś jest uwrażliwiony na jego smak (jak ja :P ) wystarczy dodać malutki ząbek lub pół większego.
Sos wychodzi dość mocno czosnkowy, ''ostry''- jeśli ktoś jest uwrażliwiony na jego smak (jak ja :P ) wystarczy dodać malutki ząbek lub pół większego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz