Uwielbiam brownie- mocno czekoladowe, niziutkie i wilgotne :D Bez problemu poddaje się różnym modyfikacjom- zamarzyło mi się takie o smaku czekolady ze skórką z pomarańczy :)
* 1 szklanka + 2 łyżki mąki gryczanej
* 1 szklanka + 3 łyżki mąki ryżowej
* 1 szklanka cukru trzcinowego/ksylitolu
* 2/3 szklanki kakao + (opcjonalnie) 2 łyżki kaorbu
* 2 szczypty soli (używam himalajskiej- jest nieco łagodniejsza)
* 2/3 szklanki soku pomarańczowego
* 1,5 szklanki musu z dyni (upieczona i zblendowana dynia)
* 3/4 szklanki oleju
* skórka z 1 dużej pomarańczy (lub z 2 małych)
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
* (opcjonalnie) 1 łyżka inuliny
1. W dużej misce wymieszać mąki, kakao, sól, proszek, zmielony na puder cukier i inulinę.
2. Dodać skórkę z pomarańczy, sok i olej- dokładnie wymieszać. Dorzucić mus z dyni i ponownie zamieszać aż składniki się połączą.
3. Piec 25-30 min. w 180 stopniach
** Użyłam blaszki o wymiarach 37 x 26 cm **
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz