* ok. 4 średnich ziemniaków
* 4 ogórki kiszone
* kilka pasków pikli
* kawałek selera
* 2 jabłka
* garstka natki pietruszki
MAJONEZ
* 3 małe ziemniaki
* 3 małe ziemniaki
* mały kawałek selera (opcjonalnie)
* 1-2 łyżeczki musztardy naturalnej
* 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
* szczypta pieprzu
* 2 łyżeczki octu jabłkowego
* woda
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach [te na majonez osobna, obrane, razem z selerem] w osolonej wodzie.
2. Jabłka obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę.
3. Ugotowane ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z ogórkami, piklami i selerem. Dorzucamy natkę pietruszki i wszystko mieszamy.
* woda
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach [te na majonez osobna, obrane, razem z selerem] w osolonej wodzie.
2. Jabłka obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę.
3. Ugotowane ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z ogórkami, piklami i selerem. Dorzucamy natkę pietruszki i wszystko mieszamy.
4. Ziemniaki bez skórki wrzucamy do miksera razem z małym kawałkiem selera, dolewamy odrobinę wody (żeby lekko przykryła warzywa). Miksujemy pulsacyjnie w razie potrzeby dolewając wody.
5. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy kilkanaście sekund.
6. Wlewamy odpowiadającą nam ilość majonezu do sałatki i mieszamy. Odstawiamy do ''przegryzienia'' do lodówki.
6. Wlewamy odpowiadającą nam ilość majonezu do sałatki i mieszamy. Odstawiamy do ''przegryzienia'' do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz