piątek, 9 stycznia 2015

SOS ''MAJONEZOWY'' Z BOCZNIAKÓW


Od pewnego czasu szukam alternatyw dla majonezów zawierających ogromne ilości tłuszczu. Jako, że w lodówce miałam paczkę boczniaków i zastanawiałam się co z nimi zrobić, wpadłam na pomysł...ukręcenia z nich majonezu :D Efekt mnie zaskoczył- sos co prawda nie przypomina w smaku tradycyjny majonez, ale jest pyszny :) Aksamitnie gładki, o grzybowo-czosnkowym posmaku. Idealny do makaronu, kaszy, ryżu czy ziemniaków :)



* 150 g boczniaków
* 1 mały ząbek czosnku
* 1 czubata łyżeczka naturalnej musztardy
* ok. 4 łyżek gluta z siemienia lnianego
* trochę wody
* pieprz, sól
** ew. odrobina octu lub soku z cytryny- może wtedy sos nabierze bardziej majonezowego smaku ;)
1. Boczniaki płuczemy. Na patelnię wylewamy trochę wody, czekamy aż zacznie wrzeć i wrzucamy boczniaki. Solimy szczyptą soli, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 10-15 min.
2. Gotowe, miękkie boczniaki wrzucamy do kielicha blendera (razem z wodą, którą wypuściły), dodajemy odrobinę (!) wody, glutka z siemienia i resztę składników. Miksujemy na gładką masę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz