sobota, 28 lutego 2015

SERNIK NA BAZIE...SŁONECZNIKA

Słonecznik jest tańszą alternatywą dla tofu, nerkowców czy innych produktów, które ''zastępują'' ser w wegańskim serniku :) Koszt ciasta jest niewielki, a smak...specyficznie pyszny :) . Po upieczeniu jest wyczuwalna w cieście nutka orzechowego smaku jaki nadaje właśnie słonecznik.


* 1 kg słonecznika
* 4 budynie waniliowe lub 2 waniliowe i 2 śmietankowe
* 750 ml mleka roślinnego
* 200-300 g ksylitolu [ w zależności jak bardzo chcemy słodkie]
* sok z jednej sporej cytryny
* kilka kropel aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii
* 2-3 łyżki mąki ryżowej
* 5-6 łyżek wiórków kokosowych
* 1-2 garści rodzynek
** [opcjonalnie, ale bardzo polecam tę opcję! :) ] 4-6 łyżek kakao
* porządna szczypta soli

1. Słonecznik wieczorem namoczyć.
2. Następnego dnia zmiksować go z mlekiem, aromatem/ekstraktem, sokiem, ksylitolem, mąką, solą, budyniami i ew. kakao.
3. Dodać wiórki i rodzynki, wymieszać.
4. Piec 50-60 min. w 180 stopniach. Można ustawić termoobieg przez końcowe 10-15 min
5. Zdjąć formę i kroić po całkowitym ostudzeniu, najlepiej w lodówce przez noc.

,►z podanych proporcji wychodzi jedna mała okrągła foremka [ok. 24 cm] i jedna sylikonowa w kształcie serca przy podzieleniu ciasta na 2 masy- waniliową i kakaową◄

3 komentarze:

  1. Dzięki, czekałam na ten przepis :-)
    agata

    OdpowiedzUsuń
  2. Można czymś zastąpić mąkę ryżową?

    OdpowiedzUsuń
  3. Można :)
    Kaszką ryżową, skrobią, mąką jaglaną lub zmieloną i namoczoną kaszką kukurydzianą [żeby nie chrupała pod zębami :P ]

    OdpowiedzUsuń