środa, 29 stycznia 2014

Jaglany deserek al'a biały serek



Wegański serek z kaszy jaglanej, który można łączyć z ulubionymi dodatkami. Ja dodałam do niego truskawki :)


* 3/4 szklanki kaszy jaglanej
* 1/2 szklanki wody
* 1 1/2 szklanki mleka roślinnego
* 3 łyżki ksylitolu (można zmniejszyć ilość jeśli używamy mleka ryżowego, orzechowego lub kokosowego)
* duża szczypta soli
* 1 1/2 szklanki mrożonych truskawek
* (opcjonalnie) pół laski wanilii

1. Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem, zamieszać i odcedzić. Powtórzyć jeszcze 2 razy.
2. W garnuszku zagotować wodę z mlekiem, dodać kaszę jaglaną, sól, ksylitol, ziarenka i laskę wanilii i gotować aż kasza będzie miękka.
3. Truskawki powtykać do gorącej kaszy, żeby były nią otulone i przykryć pokrywką. Odstawić na ok. 10-15 min.
4. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodać odrobinę mleka. Zblendować do konsystencji twarożku.

 
 **UWAGI**
Ksylitol można dodać bezpośrednio przed blendowaniem.
Jeśli masa ma mało wyraźny smak, dodać więcej sól

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz