poniedziałek, 18 sierpnia 2014

RYŻ Z WARZYWAMI

Najlepiej jeśli mamy ryż z dnia poprzedniego- wtedy potrawie można nadać miano ''jednopatelniowca'' :)


* ryż naturalny
* cukinia
* garść żółtej fasolki szparagowej
* 2 garści rukoli
* odrobina oleju (u mnie kokosowy)
* sól (najlepiej naturalna np. himalajska)
* przyprawy- u mnie: curry, gałka muszkatołowa, kozieradka

1. Ryż gotujemy (jeśli nie mamy z poprzedniego dnia)
2. Fasolkę ''obieramy'', kroimy na mniejsze kawałki, cukinie kroimy na ćwiartki.
3. Na patelnię wlewamy odrobinę (ok. 6-7 łyżek) wody, łyżeczkę oleju, pół łyżeczki kozieradki i szczyptę soli. Czekamy aż woda zacznie wrzeć po czym wrzucamy fasolkę i przykrywamy. 
4. Po 5-7 min dodajemy cukinię i w razie konieczności dolewamy wody, znowu przykrywamy i na małym ogniu dusimy dopóki zmięknie fasolka. Potem dorzucamy rukolę, ryż, przyprawiamy i jeszcze trzymamy na ogniu parę minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz