niedziela, 7 września 2014

WEGAŃSKI OBIAD #2



* 4 duże pieczarki
* 1/3 brokuła (lub 1/2 małego)
* fasolka zielona
* olej
* sos sojowy bg, sól, czosnek suszony

KOTLECIKI GRYCZANE

* 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
* 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
* 1 duża cebula (lub 1/2 pora)
* 1/2 papryki czerwonej
* pietruszka świeża
* 1-2 pieczarki
* duży kawałek selera
* sól, pieprz, pieprz cayenne, czosnek suszony, kolendra, majeranek, kozieradka, gałka muszkatołowa, sos sojowy bg (wszystkie przyprawy dawałam ''na oko'')

1. Kaszę płuczemy i gotujemy (może być lekko rozgotowana).
2. Fasolkę obieramy i również nastawiamy do gotowania.
3. Pieczarki i brokuła kroimy na małe kawałki.
4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju i wrzucamy pieczarki. Kiedy puszczą sok, dolewamy odrobinę wody, dodajemy brokuła, sos sojowy, sól, czosnek i przykrywamy. Dusimy aż brokuł będzie miękki.
5. Cebulkę i paprykę drobno kroimy. Seler i pieczarki ścieramy i na małych oczkach. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy cebulkę, po chwili paprykę, seler i pieczarki- dusimy pod przykryciem ok. 7-9 min.
6. Ugotowaną kaszę przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulę z papryką, selerem i pieczarkami, sos i resztę przypraw (próbować masę czy dobrze doprawiona).Odstawiamy na kilka min, żeby składniki się ''przegryzły''.
7. Lepimy kotleciki i smażymy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz