poniedziałek, 17 listopada 2014

RYŻ Z BAKŁAŻANEM I BRUKSELKĄ

Bakłażan sam w sobie jest dość mdłym warzywem, ale odpowiednio obrobiony i przyprawiony świetnie podkreśla smak potraw :)
Ja połączyłam go z brukselką dodając odrobinę kremu kokosowego.



* 2/3 bakłażana
* 1 cebula
* ok. 20 brukselek
* 2 łyżki kremu kokosowego
* 2/3 szklanki brązowego ryżu
* sól, pieprz, odrobina imbiru, kurkumy, szczypta ziół prowansalskich
* olej
* woda

1. Ryż gotujemy na sypko.
2. Bakłażana, brukselkę i cebulę kroimy w drobną kostkę.
3. Brukselkę można lekko podgotować (lub ''uparzyć'' ).
3. Na patelni rozgrzewamy ok. 3-4 łyżek oleju, wrzucamy cebulkę i bakłażana. Podsmażamy na małym ogniu, często mieszając ok. 10 (bakłażan musi być miękkawy). Dodajemy brukselkę.
4. Po 1 minucie dolewamy ok. 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem aż brukselka zmięknie.
5. Krem kokosowy rozpuszczamy w odrobinie wrzątku i łączymy z warzywami, dodajemy sól, imbir, kurkumę, zioła i pieprz.. Trzymamy na ogniu 1 min, po czym dorzucamy ryż i mieszamy. Czekamy aż ryż wchłonie płyn (jeśli wyszło za gęste dolać trochę wody).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz