poniedziałek, 1 grudnia 2014

CIASTO MARCHEWKOWE Z POLEWĄ KOKOSOWO-POMARAŃCZOWĄ

Od dawna miałam ochotę na marchewkowe ciasto, ale korzystałam z różnych przepisów i zawsze wychodził zakalec. W końcu udało mi się upiec marchewkowca idealnego, o którego dopomina się na święta moja mama ;) Smak ciasta świetnie dopełnia kokosowo-pomarańczowa polewa :)


* 1 1/3 szklanki mąki gryczanej * 1 2/3 szklanki mąki ryżowej * 2,5 łyżeczki cynamonu** * 1 łyżeczka imbiru** * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej** * 1 1/3- 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego * łyżeczka proszku do pieczenia bg * duża szczypta soli * 4 marchewki (starte na drobnych oczkach) * 1/2 szklanki maku * 1 szklanka + 2 łyżki oleju * 3 łyżki mąki z ciecierzycy + 10 łyżek wody * 1 łyżeczka sody + 1 łyżka octu * pół szklanki mleka roślinnego/soku z pomaranczy lub wody * 1/3-1/2 szklanki rodzynek (namoczonych) * (opcjonalnie) 2 łyżki poppingu z amarantusa
POLEWA * śmietanka kokosowa (stała część mleka kokosowego) * łyżeczka oleju kokosowego * 3 łyżeczki cukru trzcinowego pudru * sok z połowy pomarańczy * agar-agar (opcjonalnie, dla lepszej stabilności) lub śmietan-fix 1. W 2 małych miseczkach mieszamy- mąkę z ciecierzycy z wodą i sodę z octem. 2. Do średniej miski wsypujemy mąki, przyprawy, proszek, sól, mak, ew. popping. 3. W większej miksujemy cukier puder z olejem (parę minut), dodajemy masę z mąki ciecierzycowej i roztwór sody z octem. 4.Dalej miksując wsypujemy powoli pół miski suchych składników. Kiedy miksowana masa będzie bardzo gęsta, dolewamy mleka roślinnego/ soku z pomarańczy/ wody. Po chwili wsypujemy pozostałą część średniej miski, rodzynki i marchewkę. Miksujemy do połączenia się składników.l 5. Przelewamy do blaszki (ja robiłam w okrągłej 26 cm) i pieczemy ok 1,5 godz. (warto sprawdzić patyczkiem wcześniej, jeśli wierzch ciasta już jest upieczony, a spód jeszcze mokry to dać na niższy poziom). Polewa: 1.Śmietankę kokosową przekładamy do wysokiego pojemnika, miksujemy. 2. Dodajemy cukier, po chwili sok z pomarańczy, olej kokosowy i opcjonalnie śmietan-fix lub agar-agar (rozpuszczony w odrobinie wrzątku) 3, Smarujemy ciasto kiedy wystygnie.


3 komentarze:

  1. świetne ciacho! przydałoby mi się teraz takie do kawy, z pewnością sięgnęłabym nie tylko po jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie!!

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń