poniedziałek, 27 kwietnia 2015

''KOTLECIKI'' FISTASZKOWO-BAZYLIOWE

Kolejna edycja Kuchni Społecznej zbliżała się wielkimi krokami- trzeba było więc wymyślić coś do upichcenia. Tym razem postawiłam na prostotę i szybkość w przygotowaniu :) W efekcie powstały małe kotleciki, którą mogą służyć jako przekąska lub zamiennik pasty na chleb :) Dla wielbicieli masła orzechowego i nie tylko ;)


* 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
* 1/2-3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
* 3 garści liści bazylii
* sól himalajska
* ew. trochę pieprzu, oregano, cayenne [coby lepiej się trawiło] lub innych ulubionych przypraw

1. Gotujemy na miękko kaszę jaglaną.
2. Orzeszki mielimy w mini malakserze razem z liśćmi bazylii na zwartą masę.
3. Dodajemy do masy ugotowaną kaszę, sól, przyprawy, dokładnie mieszamy i lepimy malutkie kotleciki. Można również masę przełożyć do słoika i używać jako pasty.


3 komentarze: