Sezon na kurki już się kończy, więc postanowiłam jeszcze z niego skorzystać i przygotować takie proste danie :)
* ziemniaki
* kurki
* sól himalajska, pieprz
* 1/2 cebuli lub pora (ja użyłam pora)
* olej
* kozieradka
1. Ziemniaki ugotować (najlepiej w mundurkach) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki zmielonej kozieradki.
2. Pora pokroić najpierw wzdłuż a potem w poprzek.
3. Kurki dokładnie umyć i ew. pokroić większe sztuki.
4. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżeczkę oleju, wrzucić pora i chwilę dusić. Dodać kurki, odrobinę wody i podsmażać. Po chwili przyprawić solą i pieprzem.
5. Ziemniaki obrać (jeśli były w mundurkach), posypać szczyptą kozieradki, obok wyłożyć kurki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz