niedziela, 5 października 2014

KOKOSOWA POTRAWKA Z DYNIĄ

Dynia coraz tańsza, a dodatkowo jest ona bardzo smacznym warzywem idealnie nadającym się jako danie główne, deser lub przekąska! :) Pierwszym przepisem z jej udziałem będzie potrawka- zrobiona spontanicznie, na szybko z resztkami dzikiego ryżu, który mi został w opakowaniu :)
Jako, że sezon na dynię dość szybko się kończy, polecam zamrozić ją pokrojoną w kostkę lub zapasteryzować w słoiczki mus, aby móc się nią cieszyć przez cały rok :)



* 1/2 dyni hokkaido
* 1/2 średniej cukinii
* 4-5 cm kawałek białej części pora
* 2/3 szklanki dzikiego lub brązowego ryżu
* 2 duże garści jarmużu
* olej (użyłam kokosowego)
* 2 duże łyżki kremu kokosowego lub 1/3 puszki mleka kokosowego (można dać trochę więcej)
* sól, pieprz, curry, kumin, imbir (curry dałam najwięcej), odrobina czosnku suszonego (opcjonalnie), na czubku noża cynamonu

1. Ryż gotujemy wg. przepisu.
2. Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, cukinię w pół talarki (nie trzeba obierać), tak samo pora.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pora i podsmażamy na małym ogniu ok. 3-4 min.
4. Po tym czasie dodajemy dynię, również lekko przysmażamy ok. 3 min. Dolewamy dość sporo wody i przykrywamy na kolejne 3 min.
5. Dorzucamy cukinię i dusimy pod przykryciem aż dynia lekko zmięknie.
6. Jeśli większa część wody wyparowała to dolewamy kolejną porcję, dodajemy krem/mleczko kokosowe i jarmuż.
7. Kiedy wszystkie warzywa będą już mięciutkie doprawiamy i mieszamy z ryżem. Odstawiamy pod przykryciem (już nie na gazie) na 5 min, żeby ryż naszedł smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz